Wie we beschermen

PBI begeleidt momenteel mensenrechtenorganisaties en gemeenschappen in 12 departementen van Colombia. Er zijn drie veldteams van PBI in het land waaronder de werkzaamheden worden verdeeld: in de hoofdstad Bogotá (Cundinamarca), Barrancabermeja (Santander), en Apartadó (Antioquia). Deze veldteams begeleiden de volgende organisaties en sociale bewegingen in Colombia:

 • Inter-Church Justice and Peace Commission (CIJP)

De Inter-Church Justice and Peace Commission (CJIP) bestaat uit 55 leden en focust haar werkzaamheden op het begeleiden en ondersteunen van Afro-Colombianen, inheemse en mestizo gemeenschappen en organisaties in diverse regio’s getroffen door het gewapende conflict en geweld in Colombia. Landrechten, milieu en gedwongen migratie hebben de aandacht.

 • Regional Corporation for the Defence of Human Rights (CREDHOS)

CREDHOS is een ngo die samenwerkt met veel lokale organisaties en sociale bewegingen in de regio van Barrancabermeja, om de rol van civil society tijdens de opbouw van vrede te versterken en om bewustzijn te vergroten van mensenrechtenschendingen.

 • José Alvear Restrepo Lawyers’ Collective (CCAJAR)

Dit collectief richt zich op het geven van juridische bijstand van slachtoffers. Het heeft meer dan 35 jaar ervaring in mensenrechtenverdediging en het bestrijden van straffeloosheid.

 • Political Prisoners Solidarity Committee (FCSPP)

De FCSPP werkt voor de bescherming van de rechten van degenen die vastzitten wegens politieke redenen. Kernbegrippen binnen de werkzaamheden van het comité zijn vrijheid, gerechtigheid, en waardigheid.

 • Vredesgemeenschap San José de ApartadóTerritorio de Paz

Deze rurale gemeenschap staat al decennialang midden in het gewapende conflict vanwege economische belangen en de geostrategische locatie. De vredesgemeenschap sluit zich uit principe af van het gewapend conflict, en creëert een ruimte waarin geen geweld of gewapende actoren welkom zijn. Lokale sociale leiders en mensenrechtenverdedigers lopen hier echter ernstig gevaar. Sinds 1999 is PBI hier actief en zet zich in voor de bescherming en begeleiding van deze mensen.

 • Corporation Judicial Freedom (CJL)

De CJL is een ngo die zich inzet voor de juridische verdediging en promotie van mensenrechten. Haar leden bestaan uit slachtoffers van staatsmisdrijven, en zij vechten tegen onrecht en straffeloosheid.

 • Luis Carlos Pérez Lawyers’ Collective (CCALCP)

In tegenstelling tot de CCAJAR, bestaat dit collectief alleen uit vrouwen. Het vecht tegen straffeloosheid, en verdedigt milieurechten in gebieden die zijn getroffen door het gewapende conflict. In de werkzaamheden ligt de focus onder andere op gender.

 • Peasant Farmer Association of the Cimitarra River Valley (ACVC)

De ACVC focust zich op de bescherming van mensenrechten in de zin van eigendom en herverdeling van land, en de verbetering van het leven van boeren in ruraal Colombia.

 • Social Corporation for Community Advice and Training Services (COS-PACC)

COS-PACC wijdt zich aan het brengen van aandacht en begeleiding van slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Het verzorgt daarnaast trainingen om mensenrechten en internationaal humanitair recht te promoten en beschermen.

 • Association for Social Research and Action (NOMADESC)

Deze organisatie zet zich in voor het geven van advies aan en begeleiding van organisaties die werken met kwesties van sociaal kwetsbare groepen, zoals vrouwen, de inheemse bevolking, boeren, en Afro-Colombianen.

 • Red de Defensores y Defensoras de Derechos Humanos (dhColombia)

Dit is een netwerk bestaande uit onafhankelijke mensenrechtenverdedigers, waaronder Jorge Molano. Molano is een advocaat en mensenrechtenverdediger die slachtoffers van schendingen gepleegd door de staat vertegenwoordigd.

 • Claudia Julieta Duque (journalist)

Claudia Julieta Duque is een correspondent voor Colombiaans mensenrechten internet radiostation Radio Nizkor en een voormalig onderzoeker voor het CCAJAR.

 • David Ravelo

David Ravelo is econoom, mensenrechtenverdediger en founding member van CREDHOS.

 • Humanidad Vigente

Humanidad Vigente zet zich voornamelijk in voor de strijd tegen straffeloosheid, en legt de nadruk op kinder- en vrouwenrechten, en landrechten.

 • Magdalena Medio Victim´s Association (ASORVIMM)

ASORVIMM zoekt naar waarheid, gerechtigheid, reparatie en non-repetitie voor slachtoffers van het gewapende conflict in de regio Magdalena Medio. Ze ondersteunen hierin slachtoffers van misdrijven gepleegd door de staat.

 • “Nydia Erika Bautista” Foundation for Human Rights (FNEB)

Familieleden van verdwenen slachtoffers en een groep van advocaten, sociale leiders en experts komen in deze organisatie samen om mensen te begeleiden wiens naasten zijn verdwenen.

 • Humanitarian Action Corporation for the Coexistence and Peace of Northeast Antioquia (CAHUCOPANA)

CAHUCOPANA’s missie is rapporteren over de humanitaire crisis van boeren en ruimte creëren voor training over de verdediging en promotie van mensenrechten.

 • Association of Agroecological and Mining Fraternities of Guacomó (AHERAMIGUA)

AHERAMIGUA is een groep van mijnwerkers, boeren en christelijke gemeenschappen, samenwerkend om de sociale ongelijkheid als een basis voor vrede in de rurale gebieden van Colombia te bestrijden.

 • Permanent Committee for the Defence of Human Rights (CPDH)

Het comité richt zich op de verdediging van mensenrechten en het zoeken van vreedzame oplossingen van het gewapende conflict.

Bezoek voor meer informatie ook de internationale website van het Colombiaproject.