Ex-vrijwilliger Kenia vertelt

Vorige week kwam voormalig PBI’er Brandon vertellen over zijn ervaring in Kenia waar hij in 2016-17 in het veldproject zat. Brandon komt uit Canada maar volgt momenteel de masteropleiding International Relations and Diplomacy in Leiden. 

Brandon vertelde over het selectieproces om veldvrijwilliger te worden; een vrij intensieve training van een week waar je aan het einde van de rit te horen krijgt of je een geschikte kandidaat bent of niet. Tijdens deze week krijg je veel contextuele informatie en simulatie oefeningen. De selectie is relatief zwaar omdat je in de praktijk ook intensief samen moet werken en leeft onder hectische omstandigheden en politieke druk. 

Uit verschillende landen worden een aantal geschikte vrijwilligers geselecteerd. In de projectlanden zelf werken deze veldvrijwilligers voor de bescherming van mensen en organisaties die bedreigd worden. Als vrijwilliger werk en woon je in teamverband gedurende een jaar (of langer). 

“The biggest challenge is being a small NGO delivering a lot of services”. 

Op een dag ben je druk in de weer met verscheidene taken: informatie verzamelen, rechtszaken volgen, begeleiding bieden, contact onderhouden met belangrijke organisaties en officiële autoriteiten, en het continue beoordelen van bepaalde situaties en zaken. Daarnaast maak je van elke activiteit ook een uitgebreid rapport. Alle besluiten worden genomen op basis van consensus, wat Brandon erg waardevol vond maar soms ook als een enorme uitdaging zag, omdat er soms veel tijd overheen gaat voordat iedereen het eens is. Het voordeel van besluitvorming op basis van consensus is natuurlijk dat iedereen achter de keuze staat en niemand word gedwongen iets te doen waar hij/zij niet achter staat.

“Consensus proved to be effective when things go south because you have a shared responsibility”. 

Brandon heeft veel aan zijn ervaring gehad maar stond zo nu en dan natuurlijk ook voor bepaalde uitdagingen. Zo vond hij het soms lastig een balans te vinden in het laten zien dat je je bekommert maar jezelf er niet teveel in te laten verliezen, je moet een dikke huid creëren en je hoofd boven water zien te houden. Hij heeft geleerd om minder vanuit emoties te handelen en weloverwogen keuzes te maken en vooral veel faciliterende vaardigheden opgedaan. 

Als PBI vrijwilliger ben je voornamelijk bezig met ‘making space for peace’, oftewel het aanmoedigen van en ondersteuning bieden aan de mensenrechtenverdedigers zodat zij erin kunnen slagen hun werkzaamheden op een veilige en doordachte manier te kunnen uitvoeren.

Human Rights Defender Maria in Nairobi Foto: Brandon McNally