Speakerstour: vredesprocessen in Guatemala en Colombia

In maart hadden we de Guatemalteekse mensenrechtenverdediger Marcos Ramirez en de Colombiaanse mensenrechtenverdedigster Berenice Celeita Alayon op bezoek voor een speakerstour over de vredesprocessen in Guatemala en Colombia. Twintig jaar geleden werd het vredesakkoord in Guatemala getekend. Het vredesproces in Colombia staat nog in de kinderschoenen nadat het akkoord eind november 2016 definitief werd ondertekend. Zowel Marcos als Berenice hebben zich ingezet voor de vredesprocessen in beiden landen. Marcos als één van de leiders de Comunidad La Primavera del Ixcán (CPR), welke bestaat uit voormalig intern ontheemden. Berenice als mensenrechtenactiviste en inheemse landrechtenverdedigster van de organisatie Para la Investigación y Acción Social (NOMADESC). Deze organisatie onderzoekt onder andere regionale mensenrechtenschendingen in de zuidelijke regio’s van Colombia.

Tijdens hun bezoek in Nederland hebben Marcos en Berenice onder andere een gesprek gehad op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Berenice vertelde hier dat het noodzakelijk is dat “er in het Colombiaanse vredesproces breed gedragen participatie van het maatschappelijk middenveld mogelijk wordt en voorstellen van sociale organisaties worden nageleefd door de overheid.”

Verder hebben ze ontmoetingen gehad met verschillende ontwikkelingsorganisaties als Oxfam Novib, Mensen met een Missie, ICCO en Kerk in Actie. Marcos vertelde hier dat hij tijdens de speakerstour heeft gemerkt dat “er veel organisaties en overheden zijn die geloven dat er in Guatemala vrede is, maar dat is op veel punten niet het geval. Daarom hebben wij benadrukt dat steun van de internationale gemeenschap voor lokale gemeenschappen in Guatemala zeer belangrijk blijft.”

Daarnaast hebben Marcos en Berenice gesproken over de rol van het maatschappelijk middenveld in vredesprocessen, de rol van de internationale gemeenschap, en transitional justice en landrechten op een conferentie georganiseerd door PBI en het onderzoeksinstituut CEDLA. Hoogleraar Kees Koonings hield hierbij een korte inleiding waarbij hij inging op de verschillen en overeenkomsten tussen beide vredesprocessen.

 

 

 

Om een breder publiek te bereiken en aandacht te vragen voor hun werk hebben Marcos en Berenice verschillende interviews gegeven aan het online nieuwsplatform Con Sentido en aan De Correspondent. Deze interviews vonden plaats bij de maatschappelijke organisatie voor spaanstalige immigranten Casa Migrante. Zij spraken onder meer over het belang van PBI voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Berenice gaf bijvoorbeeld aan dat, “het feit dat PBI het team van NOMADESC begeleidt ervoor zorgt dat wij naar de gebieden kunnen reizen waar de meest ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Door de begeleiding kunnen wij ons werk voortzetten, ondanks de bedreigingen en vervolging waar wij dagelijks mee te maken hebben.”

 

 

 

Het was een erg interessant en leerzaam bezoek, waarbij zowel Marcos en Berenice hun werk hebben kunnen bepleiten en relevante contacten hebben opgedaan.


Deze activiteiten van PBI worden mede mogelijk gemaakt door bijdrages van: