PBI in Colombia

Gezien de zorgwekkende mensenrechtensituatie in Colombia is het niet verwonderlijk dat PBI in de negentiger jaren herhaaldelijk werd verzocht om ook actief te worden in het land. PBI opende in oktober 1994 haar eerste kantoor in Bogotá. Momenteel bestaat PBI Colombia uit een hoofdkantoor in Bogotá, vertegenwoordigers in Washington en Brussel, en drie teams van internationale vrijwilligers die zich in het veld inzetten voor de begeleiding van personen, NGO’s en vredesgemeenschappen in Bogotá, Barrancabermeja en Apartadó.

De PBI-vrijwilligers zijn als een ‘wakend oog’ van de internationale gemeenschap en door hun fysieke aanwezigheid kunnen bedreigde personen en mensenrechtenorganisaties hun belangrijke werk voortzetten. Het PBI Colombiaproject houdt zich naast het geven van beschermende begeleiding bezig met het bestuderen van conflictgebieden, communicatie met de internationale gemeenschap en politieke en militaire autoriteiten, het campagne voeren voor internationale ondersteuning en het geven van trainingen in vredeseducatie.

Binnen het mandaat van PBI valt ook het aanreiken van ‘gereedschappen’ ter opleiding op het gebied van psychosociaal herstel (daarbij kun je denken aan o.a. trauma’s, rouw, angst), sociale samenleving en conflicthantering. Het PBI-team in Colombia verzorgt de contacten met diverse groepen die baat hebben bij workshops op deze gebieden. Het ‘opleidingsteam’ dat deze workshops verzorgt bestaat uit mensen met een brede ervaring, o.a. opgedaan in El Salvador, Guatemala en Mexico. Zij zijn geen permanente teamleden maar bezoeken met zekere regelmaat Colombia om de workshops te realiseren.

PBI CPBI in Colombiaolombia bestaat uit een hoofdkantoor in Bogotá, een vertegenwoordiger in Washington en Brussel, en uit drie teams van internationale vrijwilligers die zich in het veld inzetten voor de begeleiding van personen, ngo’s en vredesgemeenschappen in Bogotá, Barrancabermeja en Apartadó. De PBI-vrijwilligers zijn als het ware een ‘wakend oog’ van de internationale gemeenschap en door hun fysieke aanwezigheid kunnen bedreigde personen en mensenrechtenorganisaties hun belangrijke werk voortzetten. Het PBI Colombiaproject houdt zich naast het geven van deze beschermende begeleiding bezig met het bestuderen van conflictgebieden, het geven van trainingen in vredeseducatie, lobby en communicatie met de internationale gemeenschap, politieke en militaire autoriteiten, en het campagne voeren voor internationale ondersteuning.

Publicaties

Elk trimester verschijnt het magazine PBI Colombia, zowel in het Spaans als in het Engels. In het magazine staan de belangrijkste activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van mensenrechten in Colombia, interviews met mensenrechtenbeschermers en verhalen van PBI-vrijwilligers ter plekke. Klik hier voor het laatste magazine. Meer informatie over Colombia is te lezen op de website van het Colombiaproject.