HRC Kenia: Post-election violence & Human Rights

Op woensdagavond 30 augustus vond de Human Rights Café Kenia plaats in Café Averechts met gastspreker mensenrechtenverdediger Stephen Mwangi uit Mathare, Nairobi.

De avond begon met een kleine introductie over het werk van PBI en specifiek PBI Kenia. Om het werk in een projectland meer beeld te geven hielden we een Skype interview met een collega uit het veld: Sabine Dwinger.

Sabine is een voormalige veldvrijwilliger Kenia en momenteel advocacy coördinator van PBI Kenia. Tijdens het interview werd ingegaan op het werk van PBI en de gebeurtenissen rondom de verkiezingen. Sabine legde op een heldere manier uit hoe het is om in het veld te werken en hoe je moet handelen in rumoerige situaties.

Na het Skype interview was het woord aan Stephen. Zijn presentatie begon met een overzicht van problemen die zich afspelen in Kenia en met name in de sloppenwijken van Nairobi. Stephen vertelde over zijn organisatie Mathare Social Justice Centre (MSJC) en hoe zij deze problemen aanpakken. Stephen benadrukte tijdens zijn presentatie dat het grootste probleem een structureel probleem is, namelijk het structurele politiegeweld in de sloppenwijken hetgeen sterk onder de aandacht werd gebracht n.a.v. de verkiezingen. Het geweld wordt vaak onrechtvaardig uitgevoerd en de daders komen er straffeloos vanaf. Stephen en zijn collega’s werken daarom aan sociale rechtvaardigheid in Mathare, een sloppenwijk van Nairobi. Door middel van een sociaal platform roepen ze mensen op om hun verhalen en ervaringen met elkaar te delen. Dit zijn vaak families van slachtoffers van politiegeweld. De MSJC documenteert deze getuigenissen en laat op deze manier zien wat de werkelijkheid is in de sloppenwijken.

Dit gevoelige onderwerp sprak de bezoekers van het HRC erg aan. Stephen kreeg hierover veel interessante vragen. Na afloop was de borrel en konden de bezoekers Stephen nog persoonlijk spreken. Het was een zeer interessante en geslaagde HRC!

Met dank aan Café Averechts voor de fijne samenwerking en leuke locatie.

Bezoek onze facebook voor de foto’s van deze avond!

 

Deze activiteiten van PBI worden mede mogelijk gemaakt door bijdrages van: