PBI & de documentaire WOMAN op Internationale vrouwendag

Voor een uitverkochte zaal tijdens de voorpremière van WOMAN, verzorgde Peace Brigades International (PBI) de inleiding en het nagesprek. PBI-vrijwilligers Babs Anemoon Pol en Lizzy van Dijk spraken samen met Shelter City gast David Gómez Gamboa, een mensenrechtenverdediger uit Venezuela over vrouwenrechten. Het was een enorm inspirerende middag in het Louis Hartlooper Complex op internationale vrouwendag!

De wereldberoemde fotograaf Yann Arthus-Bertrand, bekend van zijn boek ‘Earth from Above’ en zijn films ‘Home’ en ‘Human’, reisde samen met zijn collega Anastasia Mikova de hele wereld rond en praatte met vrouwen uit alle lagen van de samenleving en van alle leeftijden. Voor de documentaire WOMAN interviewden de makers maar liefst 2000 vrouwen uit 50 landen. Onderwerpen as emancipatie, moed, onderwijs, armoede, gerechtigheid, liefde, seksualiteit, moederschap en macht komen voorbij. Een intiem portret met een wereldwijde scope over wat het betekent om vrouw te zijn.

De positie van de vrouw is misschien wel de beste indicator van de gezondheid en ontwikkeling van een samenleving. Vrouwen strijden te vaak in de schaduw, zeker wanneer ze te maken krijgen met seksueel geweld, conflict, armoede en stigmatisering door hun gender of geaardheid. We leven helaas nog steeds in een wereld waarin een vrouw gedurende haar hele leven te maken heeft met ongelijkheid. Miljoenen vrouwen verdragen hun leven in plaats van hun levenspad zelf te kiezen; door gedwongen huwelijken, besnijdenis, geen recht om te stemmen, geen recht op abortus. Gelukkig maken steeds meer vrouwen zich gehoord en staan zij op voor de rechten en het leven waarin zij geloven
Na de screening vertelde onze Shelter City Gast David Gómez Gamboa kort over de case waar hij aan werkte van Mónica Godoy; een Colombiaanse professor die ontslagen werd voor het melden van gevallen van seksueel misbruik binnen de universiteit van Ibagué. Nadien was er de mogelijkheid om vragen aan hem te stellen.

.

.

Tip:
Op maandag 23 maart organiseren we nog een film screening en discussie!
18:30 – 21:00 / Women of the Venezuelan Chaos / Louis Hartlooper Complex
Klik hier voor meer info en om je aan te melden. Hopelijk tot dan!