Peace Brigades International

Speakertour Guatemala & Honduras

Verschillende mensenrechtenverdedigers uit Latijns-Amerika hebben de afgelopen weken een speakertour door Europa gemaakt om hun werk en ervaringen te delen met vertegenwoordigers en het grote publiek in Europa.

In het kader van deze speakertour heeft PBI Nederland de Guatemalteekse Sandra Camuec, lid van de Union Verapacense Organizaciones Campesinas (14 t/m 17 november) en de Hondurese Franklin Alvarez en Nora Ramirez van Central Nacional de Trabajadores del Campo (14 t/m 20 november) mogen ontvangen. 

De Guatemalteekse organisatie Union Verapacense Organizaciones Campesinas (UVOC) is een inheemse, landarbeidersorganisatie die zich richt op de verdediging en bevordering van de toegang tot land voor de gemeenschappen in Alta en Baja Verapaz.
Voor de UVOC coördineert Sandra de vrouwencommissie en leidt ze de uitvoering en promotie van het genderbeleidsplan.
In haar rol als president van de Neighbours Association Mocohan komt zij op voor vrouwenrechten en bevordert zij een actieve participatie van vrouwen in het proces van het eisen van het recht op land en de toegang tot land.

Nora Ramirez is een vertegenwoordiger van de CNTC en organiseert belangenbehartigingsactiviteiten, ontwikkelt educatieve workshops voor plattelandsvrouwen en beheert middelen voor de uitvoering van winstgevende en productieve projecten in Honduras. Ze is lid van het regionale bestuur van de CNTC in Yoro voor gender en financiën voor de organisatie.

“Today I fight for the Earth and for the Environment; for the rights of the companions who have no budget or economy to bring food for their families. I fight for those people who take them as criminals, usurpers, destroyers of the land … while they just want to have a place to live, a safe space.”

Franklin Álvares is de algemene coördinator van de CNTC. De organisatie is opgericht door zijn vader en hij is daardoor een kenner en deelnemer aan de boerenstrijd en de liefde voor de aarde. Hij heeft meer dan 30 jaar gewerkt aan de verdediging van land, territorium en natuurlijke hulpbronnen voor de gemeenschappen in Honduras.

De Hondurese organisatie Central Nacional de Trabajadores del Campo (CNTC), opgericht in 1985, is een boeren-, vakbonds- en protestorganisatie die vecht voor een eerlijke verdeling van land. Het is aangesloten bij de Unitary Confederation of Workers of Honduras (CUTH) en is lid van de Via Campesina. Het doel is om de aangesloten boerenfamilies te ondersteunen, zodat zij land en middelen hebben om productieve activiteiten op landbouw-, bosbouw- en agro-industrieel niveau te ontwikkelen, wat bijdraagt ​​aan hun sociale en economische ontwikkeling. Het CNTC werkt in 14 van de 18 afdelingen van het land.

Het CNTC plant en voert claims uit, ontwikkelt educatieve processen op een formeel en niet-formeel niveau en beheert middelen voor de uitvoering van productieve projecten met een gender- en duurzame landbouwbenadering. Daarnaast verricht het ook onderzoek en doen ze de juridische opvolging van zaken: diagnoses, landlegalisatieprocedures voor het Nationaal Landbouwinstituut, uitzettingen en ondersteuning van slachtoffers die voor deze processen zijn vervolgd. PBI Honduras vergezelt de raad van bestuur van de CNTC en de regionale raden van bestuur van La Paz en Yoro sinds mei 2018.
Tijdens de speakertour zijn er afspraken geweest met verschillende organisaties, zoals Both Ends en Impunity Watch. Ook is er gesproken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en hebben de mensenrechtenverdedigers deelgenomen in een college van het CEDLA waarbij zijn in gesprek gingen met de studenten.

Tijdens als deze afspraken hebben Sandra, Nora en Franklin meer verteld over het werk dat zijn doen en de (moeilijke) context waarin zij werken.