Peace Brigades International

Vrede zonder geweld

Het Vredessymposium zet vredesmissies zonder geweld, wapens of dreigingen centraal. Jaarlijks werken er internationaal vele organisaties aan samenwerkingen met lokale bevolkingen van ontwikkelingslanden, staan vredeswerkers tussen conflicterende partijen, en worden mensenrechtenverdedigers beschermd zodat zij hun werk effectief kunnen uitvoeren. In het thema ‘Vrouwen op Vredesmissie’ werden verschillende vredeswerkers gehuldigd voor hun toewijding aan een betere samenleving.

Namens Peace Brigades International werd Remco Bouma gevierd voor zijn werk als veldvrijwilliger in Colombia. Tussen 2014 – 2016 reisde Remco mee met lokale mensenrechtenverdedigers, en ondersteunde hij bij hun bescherming tijdens hun reizen en activiteiten. Remco accentueerde het gebruik van seksueel geweld als strategie tot conflict in Colombia, en hoe paramilitaire groeperingen hiermee in staat zijn gemeenschappen te breken. Peace Brigades International biedt de nodige bescherming voor vrouwen in lokale bewegingen die zich inzetten tegen gendergerelateerd geweld. Dat verandering niet van buitenaf door een andere cultuur opgelegd moet worden, wordt tijdens het symposium door Remco benadrukt: ‘Het is belangrijk dat een betere samenleving vanuit de mensen zelf komt.’

Benieuwd naar hoe je zelf kan bijdragen aan een vredesmissie? PBI Nederland is altijd op zoek naar vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie!