Shelter City

PBI Nederland maakt sinds begin 2015 onderdeel uit van Shelter City Nederland. Shelter City – gecoördineerd door Justice&Peace – biedt drie maanden onderdak aan mensenrechtenverdedigers die door hun werk bedreigd worden in hun herkomstland. Tijdens het verblijf kunnen deze mensenrechtenverdedigers nieuwe kennis opdoen, hun professionele netwerk verbreden, lobbyen voor hun zaak en tot rust kunnen komen om uiteindelijk het werk in hun herkomstland weer voort te zetten. Ook komen de mensenrechtenverdedigers in contact met de bewoners van hun Shelter City, krijgen ze de ruimte om hun ervaringen met de bewoners van Utrecht te delen en op deze manier iets terug te geven aan Utrecht.

Mensenrechten komen op voor de rechten van anderen en die van hunzelf. Zij durven zich uit te spreken en tegen de stroom in te zwemmen. Zij doen dit zelfs met gevaar voor hun eigen leven; mensenrechtenverdedigers lopen het risico om bedreigd, gearresteerd, mishandeld of gemarteld te worden. De activiteiten van mensenrechtenverdedigers en hun organisaties bevorderen democratische waarden, politieke vrijheden en burgerlijke rechten.

Shelter City past goed binnen de missie van PBI: creating space for peace. Door mensenrechtenverdedigers tijdelijk op te vangen en te begeleiden in Utrecht kunnen zij uitgerust en gesterkt met nieuwe kennis, kunde en een uitgebreider netwerk nog beter aan een goede toekomst voor hun herkomstland werken. Binnenkort verwacht Utrecht haar vijfde Shelter City gast.

Meer informatie over Utrecht als één van de acht Shelter City steden en de mensenrechtenverdedigers die Utrecht en de andere steden hebben opgevangen kunt u vinden op: www.sheltercity.nl/city/utrecht/.